Sider

mandag den 9. januar 2012

Sønderjysk Grønlankål og VENTE VENTE

Uhhh jeg venter stadig spændt på de resterende varer til at lave Tusindfryds dukker med.... Nu efterhånden har jeg bestilt de resterende varer andre steder da TANTE GRØN åbenbart har besluttet sig for først at svare mig i dag ... på mine mails..... Det er da lidt træls..havde jeg vidst det havde jeg bestilt andre steder fra begyndelsen.... og allerede været i gang..........men nu er der bestilt dobbelt.......Nu skal der så godt nok laves dukker......Men jeg er spændt ved ikke om i kender det med man får noget nyt og slet ikke kan vente med at komme i gang med det fingrene klør.....


I dag har Herren i huset bestilt middag.... nemlig Sønderjysk Grønlangkål, selv om vi er bosiddende i Himmerland er de hjemlige specialiteter noget vi har beholdt fra dengang vi boede i Sønderjylland og vi er begge født og opvokset dernede så.. det er dejligt når vi så kan.... lave egnsretterne..
Til Grønlangkålen hårer der Kålpølser til som er en slags røget krydret pølse som er et must til grønlangkålen...Da jeg første gang efterlyste pølsen heroppe ville slagteren vide hvilken slags kål der var i de pølser... så det opgav vi hurtigt og har dem så med fra sønder jylland når vi er nede...og det har vi lige været i Weekenden.... så pølserne dufter rigtigt godt i mit køleskab...... Så i aften skal vi rigtig smovse og bagefter slå mave.... Så alt daglige gøremål... skal jeg nok have overstået inden da.....
Her er min opskrift...

 Til 4 personer:
750 g kogt, hakket grønkål - gerne fra Sønderjydsk Kål
250 g. hakket hvidkål også gerne den fra Sønderjydsk Kål
250 g finthakkede kartofler gerne igennem en kødhakker
1½ dl,   piskefløde eller fedt spare runden.....minimælk
25 g smør eller fedt sparerunden oliemargarine
Salt  og peber
Varm smøret/oliemargarinen i en tykbundet gryde og kom grønkålen/hvidkålen  i  og tø den op ved svag varme. Når det er optøet kommer kartoflerne i og det hele røres rundt og varmes meget langsomt op i et par timer..... Jo længere jo bedre smag... før severing
Tilsæt Fløden/minimælk og smag til med salt og peber.

Tilsæt evt. suppe fra hamburgerryggen, for at give den mere smag og gøre den lidt mere lind...
Serveringsforslag:
Grønlangkål, hamburgerryg, kålpølser og flæsk samt hvide og sukkerbrunede kartofler og selvfølgelig sennep og rødbeder...

Jeg ønsker jeg alle sammen rigtig god appetit

6 kommentarer:

  1. Velbekom - det lyder lækkert med grønlangkål, hamburgerryg og kålpølser :-) Fik vi nytårsaften.
    Hilsen en sønderjyde ;-)

    SvarSlet
  2. hejsa det plejede vi også at få.... men efter ve er flyttet her op for 15 år siden har spisevanerne .....ændret sig lidt... lol men godt smager det.

    SvarSlet
  3. UHMM.. som indfødt sdr.jyde så løber mine tænder allerede i vand. Selv mine børn, der er vokset op i midtjylland, kender de sdr.jyske egnsretter.
    Stuvet sdr.jysk hvidkål er fast ingrediens juleaften!

    SvarSlet
  4. haha,,,,, det har også smagt rigtigt godt..... og gl daws stuvet hvidkål... haha en ide til næste uge... heroppe er hvidkålen bare i hvis sovs som en stuvning og så kommer de kanel og sukker på..... Jeg foretrækker da salt og peber... Jeg har aldrig smagt det andet... :-)

    SvarSlet
  5. Uhmmm grønlangkål...det smager altså helt skønt. Hø hø nå slagteren ville vide hvilken kål der var i de pølser, hø hø. Jeg har tilgengæld aldrig fået grønlangkål med hvidkål og kartofler i. Er det den rigtige sønderjyske måde at gøre det på? Lækkert lyder det ihvertfald

    SvarSlet
  6. Hejsa.... Karina.. det var det vi altid fik hjemme .... Kommer oprindeligt fra Graasten... då jeg går ud fra den er sønderjysk.... LOL.... Ved ikke helt hvor du kommer fra men hver landsdel har sin egen opskrift...... men det her oppe i Nordjylland er med sukker... og det er ikke lige os.... lol

    SvarSlet